Ugrás a fő tartalomra

9400 Sopron, Virágoskert u. 7.


06 99 311 916

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 12.

    21. századi szakképző intézményfejlesztési program országos projektnyitó rendezvény

    A Szolnoki Szakképzési Centrum adott otthont az „RRF-2.2.2-23 – 21. századi szakképző intézményfejlesztési program szakmai támogatása” elnevezésű kiemelt európai uniós projekt nyitórendezvényének, 2024. február 8-án.

    21. századi szakképző intézményfejlesztési program országos projektnyitó rendezvény
    1. századi szakképző intézményfejlesztési program országos projektnyitó rendezvény

    Hankó Balázs: az idei a fejlesztések éve a szakképzésben

    1. február 8.

    A Szolnoki Szakképzési Centrum adott otthont az „RRF-2.2.2-23 – 21. századi szakképző intézményfejlesztési program szakmai támogatása” elnevezésű kiemelt európai uniós projekt nyitórendezvényének, 2024. február 8-án.

    Az idei esztendő a fejlesztések éve az "Európa-bajnok" magyar szakképzésben - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon.

    Hankó Balázs a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakképző intézményeket fejlesztő programját támogató projektjének nyitórendezvényén elmondta: a szakképző iskoláknak nyújtott fejlesztések országszerte 18 szakképző centrum 31 intézményének 34 helyszínén valósulnak meg, csaknem 96 milliárd forint értékben az 53 milliárd forintos építési beruházáson túl. Hozzátette: Európa-bajnok a magyar szakképzés, mert az európai szakmák versenyében - az informatikában, a rendszerüzemeltetésben - nagy sikereket értek el a magyarok. A megújított szakképzés sikere köszönhető annak, hogy középpontjában a gyakorlat, a duális képzés áll: "olyan tudásra, gyakorlatra van szükség, amely a magyar gazdaságot erősíti" - hangoztatta. A siker másik kulcsának azt nevezte, hogy a megújított szakképzés egyszerre biztosít szakmát, érettségit, megélhetést.  Szólt arról, hogy tavaly ősszel fogadta el az Országgyűlés azt a módosítást, amelynek értelmében akik a szakképzésből tovább akarnak tanulni, már a szakképzés utolsó évében előzetes jogviszonyba kerülhetnek az egyetemmel. Erre jó példa Szolnok, ahol egymásba kapcsolódik majd a műszaki egyetemi és a technikumi képzés, de több más példát is lehet említeni az országból - mondta.  A magyar szakképzés fejlesztését folytatni kell, hogy "Európa-bajnokból világbajnok legyen" - emelte ki Hankó Balázs, hozzáfűzve, hogy ennek egyik pillére a digitális fejlesztés.  Közölte: az elmúlt év végéig több mint hétszáz digitális tananyag készült el a szakképzésben.  A másik pillérként a bérfejlesztést említette, amelynek során átlagosan több mint 32 százalékkal növelték a szakképzésben oktatók bérét. A harmadik pillér pedig a 21. századi szakképző intézményeket fejlesztő program. A programban Szolnokon 6 milliárd forintból újulhat meg két szakképző intézmény.

    Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára arról beszélt, hogy a kormánynak fontos az oktatás, a szakképzés fejlesztése. A szakképző intézmények a benyújtott pályázatok alapján várhatóan 55 százalék feletti energiamegtakarítást érnek el. Az infrastrukturális és építési beruházások célja a megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítése mellett a tanműhelyek fejlesztése, oktatási terek átalakítása is - ismertette, megjegyezve, hogy a fejlesztések lehetőséget adnak a modern oktatási eszközök alkalmazására.

    Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a beruházásoknál fontos az alapos tervezés, előkészítés, a műszaki ellenőrzés. Úgy fogalmazott, a jövőben csak olyan beruházásokat szeretnének Magyarországon, ahol a funkcionális, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, fenntarthatósági, esztétikai szempontok minden eleme "a helyén van".

    Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal általános és projektirányítási elnökhelyettese elmondta: a fejlesztéseknél 7 helyszínen új építés, 8 helyen bővítés és felújítás, 19-en pedig felújítás valósul meg. A 95,8 milliárd forintból a teljes projektben 110 ezer négyzetméter iskolai tér újul meg, ebből csak Szolnokon 7300 négyzetméter.

    Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere a munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló szakképzés fontosságát emelte ki. Megemlítette, hogy szeptembertől indul Szolnokon a Debreceni Egyetem műszaki képzése, amely kiegészíti a városban meglévő "erős" középfokú szakképzést.

    Az eseményen jelen volt Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kormánymegbízott; Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke is.

    (MTI)

     

    Forrás: https://kormany.hu/hirek/

                    https://www.szolmusz.hu/hirek/

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Budai László tragikus hirtelenséggel elhunyt.

    Budai László tragikus hirtelenséggel elhunyt.

    Mély fájdalommal tudatjuk, hogy csornai szakképző intézményünk, a Soproni SZC Kossuth Lajos Szakképző Iskola igazgatója, Budai László tragikus hirtelenséggel elhunyt. Budai Lászlót a Soproni Szakképzési Centrum saját halottjának tekinti. Emlékét megőrizzük.

    2024. ápr. 16.
    Jelentős fejlesztések kezdődnek a Soproni Szakképzési Centrum intézményeiben!

    Jelentős fejlesztések kezdődnek a Soproni Szakképzési Centrum intézményeiben!

    3,6 milliárd forintból újulnak meg a Soproni Szakképzési Centrum intézményei. A beruházás keretében a tanműhelyeket, a közösségi tereket, valamint az eszközparkokat is fejlesztik.

    2024. ápr. 10.
    Weöres Sándor épp 50 éve jelentette meg  111 vers című kötetét

    Weöres Sándor épp 50 éve jelentette meg 111 vers című kötetét

    Életmű-összefoglaló, kincsesbánya minden korosztálynak. És ő maga épp idén lenne 111 éves. Erre a jubileumra szól a pályázat.

    2024. márc. 27.


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Soproni Szakképzési Centrum

        9400 Sopron, Virágoskert u. 7.

      • Telefon: 06 99 311 916

        E-mail: info@soproniszc.hu

        OM azonosító: 203051

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/000672


      2024Soproni Szakképzési Centrum